Lasten Hiihto Cup on maksuton matalan kynnyksen lasten ja nuorten hiihtotapahtuma, johon on mukava tulla kokeilemaan lajia ja viettämään hiihtopäivää koko perheen voimin. Tutustu lisää ja tule mukaan viihtymään. Hiihdot järjestää Kainuun Hiihtoseura.

Yhteistyössä

Yhteistyössä
Lasten Hiihto Cup -historia                                            Tammikuu 2020

Lasten Hiihto Cupin syntyhistoria ylettyy kauas 90-luvun lasten hiihtoihin, joissa kilpaili useita nykyisiä seura-aktiiveja, useampikin maajoukkueeseen myöhemmin noussut hiihtäjä, olympiamitalisti ja eräs hiihdon maailmanmestarikin. Tuolloisen vuotuisin 4-osakilpailun hiihtocupin ideoi ja käynnisti Timo Kovalainen, ja nykyinenkin Lasten Hiihto Cup pohjautuu pitkälti samaan toiminta-ajatukseen.

Nykymuotoisen Lasten Hiihto Cupin alku ajoittuu loppiaiseen 2011, jolloin Kainuun Hiihtoseuran Olli Ohtonen ja Pekka Huttunen olivat hiihtolenkillä. Olli oli lopettanut aktiivikilpailu-uransa edelliseen kevääseen ja kyseli Pekalta minkälaista KHS:n lasten hiihtokoulu ja kisatoiminta oli. Pekka tuumi, että toiminta oli vaatimatonta, yhdet kisat talvisin ja hiihtokoulussa kymmenkunta lasta. Herrat miettivät keskenään, että koska olemme aikoinaan 1980-luvun lopulla saaneet itse erinomaista hiihtokoulu ja kisatoimintaa meillä on kunniavelkaa ja velvollisuus viedä lasten hiihtotoimintaa eteenpäin Kajaanissa. Tästä hetkestä sai alkunsa nykymuotoinen Lasten Hiihto Cup.

Lasten Hiihto Cupin visioksi asetettiin 2 suurta tavoitetta:
 1. Saada mahdollisimman moni lapsi kokemaan liikkumisen riemua talvisessa ympäristössä ja 
 2. Tarjota lapsille mahdollisuus nauttia kilpailemisesta ja omasta kehityksestä.   

Ensimmäisenä toimintavuonna 2011 LHC-kilpailuja järjestettiin yhteistyössä Kajaanin Hiihtäjien kanssa, tämän jälkeen KHS on vastannut järjestelyistä. LHC-kisojen perusajatus on järjestää laadukasta ja ilmaista matalan kynnyksen kisatoimintaa lapsille ja nuorille. Kisoissa pääsee kokeilemaan hiihtämistä, vaikka kokemusta suksilla olosta ei olisikaan. Tärkeänä asiana nähdään myös kisojen järjestäminen hienolla Kajaanin Vimpelin stadionilla komeissa puitteissa ja viikonloppuna, jolloin kilpailut saavat arvollensa sopivan ympäristön.

LHC-kilpailujen järjestelyjen ydinjoukko on pysynyt kasassa alusta asti ja siihen kuuluvat Ollin (ajanotto) ja Pekan (numerovastaava) lisäksi KHS:n vanhat hiihtäjät Mikko Alakärppä (kilpailujen johtaja ja tiedotus) ja Olli Karppinen (makkara ja kahvivastaava). Tämän lisäksi on noin viidentoista hengen joukko aktiivisia talkoolaisia, joita ovat mm. Pentti ja Soili Ohtonen, Pasi Kärki, Janne ja Jaana Tolonen, Veli-Matti Kuronen, Jarmo Juntunen, Saara Uusiheimala, Ari-Matti Korhonen, Ari Haverinen, Eero Haverinen, Ulla Niskanen, Ilmari Pulkkinen sekä lukuisa joukko muita KHS:n talkoolaisia.

Lasten Hiihto Cupit ovat liikuttaneet paljon lapsia vuosien varrella. Viimeisten vuosien aikana LHC-kisasarjassa on ollut noin 700-800 hiihtosuoritusta vuodessa. Kisasarja on muokkautunut sisältämään kolme osakilpailua, joista kaksi hiihdetään vapaalla ja yksi perinteisellä hiihtotavalla. Jokaisella osakilpailulla on omat nimikkosponsorit, joita ovat jo useita vuosia olleet Intersport Kajaani, Osuuskauppa Maakunta (SIPSU-hiihdot) ja Kainuun Osuuspankki (HIPPO-hiihdot). Kilpailuissa kaikki maaliintulijat palkitaan karkkipusseilla ja osallistumismitalilla sekä sarjojen kolme parasta sijoitusmitaleilla. Tämä sen vuoksi, että järjestäjät haluavat motivoida kaikkia lapsia hiihtämään sekä palkita myös harjoittelun tuottamasta tuloksesta erikseen. Lisäksi koko kisasarjan kolme parasta palkitaan pokaalein. Viimeisten vuosien aikana LHC-kisasarjaan on lisätty myös aikuisten kuntohiihdot, jossa yli 14-vuotiaat pääsevät mittaamaan osaamistaan kolmen kilometrin matkalla.

Lasten Hiihto Cup on vienyt osaltaan eteenpäin iloista hiihtokulttuuria, liikuttaen Kainuulaisia lapsia jo kymmenen vuotta ja tavoitteena on edelleen jatkaa laadukkaan, liikunnan riemuun nojaavan, toiminnan tarjoamista lapsille ja nuorille myös tulevaisuudessa. Lasten Hiihto Cup on ollut osaltaan kasvattamassa KHS:n hiihtokoulun kiinnostusta, jossa pyörii tällä hetkellä jo yli 50 lasta joka viikko.    

10 toimintavuoden aikanaan Lasten Hiihto Cupissa on järjestetty yhteensä 30 kisaa ja niissä on nähty jo tuhansia iloisia lasten hiihtosuorituksia. Toivottavasti näillä lapsilla on tästä riemusta ripaus jäljellä vielä 30 vuoden kuluttuakin, kuten 90-luvun lasten hiihdoissa hiihtäneillä on tänä päivänä. :)